Hem > IT, Linux, Tips > VMWare Server och virtuella maskiner på fysiska diskar…

VMWare Server och virtuella maskiner på fysiska diskar…

Jag tyckte det var dags att sparka ut den _väldigt_ gamla VMWare Workstation-installationen jag hade på min gamla linuxlaptop och lägga in en ny fin och fräsch VMWare Server från Ubuntu-repot.

Det gick att avinstallera VMWare Workstation 5.0 med avinstallationsskriptet, vmware-uninstall.pl, utan några som helst problem.
Det var heller inga problem med att installera VMWare Server, ”klicketi-klicketi-klart” för att sammanfatta det hela.

Att registrera sig hos VMWare och få ut en reg-nyckel var inte heller det några problem.

Allt såg ljust ut ända fram till att jag skulle starta min virtuella maskin som jag har liggandes på en lokal NTFS-partition.
Följande felmeddelande poppade upp:

Cannot open the disk ”/home/xxxx/vm/Windows XP – Standard/Windows XP – Standard-6.vmdk” or one of the snapshot disks it depends on.
Reason: Insufficient permission to access file

Efter lite svärande och fnulande lyckades jag luska ut att det nog var rätt bra om min användare låg med i disk-gruppen, eftersom det jag försökte komma åt faktiskt låg utanför filsystemet. Så jag körde en ”adduser username disk” och sedan kunde jag starta upp maskinen. 🙂

Categories: IT, Linux, Tips Taggar: , , ,
  1. Andre
    juli 13th, 2007 i 23:07 | #1

    Jag har samma problem och försöker med din lösning samt en del andra och jag får det verkligen inte till att fungera!

  2. juli 14th, 2007 i 01:53 | #2

    Jag har alltid kört vmware under root av någon anledning och gör det även nu. Jag provade att starta utan sudo, varpå jag inte kunde starta maskinen utan fick samma meddelande som förrut. Alltså, för att det ska fungera för min del måste jag köra som root och ligga med i disk-gruppen.